Wat is (gezins)therapie?

De praktijk werkt met verschillende technieken waaronder, Attachment based Family therapy, Internal Family Systems, systeemtherapie en inzichtgevende psychotherapie.

Voor wie?

De Kindertherapie richt zich op kinderen  en jongeren in de leeftijd van 8 t/m 18 jaar. De sessies kunnen bestaan uit individuele, ouder of gezinssessies.

Doel kind/ jongere sessies

Tijdens de sessie wordt gekeken naar de reden achter het gedrag waar het kind of de omgeving last van heeft. Kinderen hebben namelijk altijd een goede reden om zich te gedragen zoals zij dat doen. Het gedrag is een uiting van iets dat het kind dwars zit. Het kan ook een beschermingsmechanisme zijn tegen iets dat het kind als onprettig of onveilig ervaart.

Het doel is dat het kind meer begrip krijgt over zich zelf. Ouders zijn in dit proces een onmisbare hulpbron en worden nauw betrokken bij de therapie.

Tijdens de therapie krijgt het kind de ruimte en de handvatten om op zijn eigen unieke wijze om te leren gaan met wat hem dwars zit. Dit doen we, afhankelijk van het kind, al spelenderwijs (tekenen, imaginatie en rollenspel) en door met elkaar te praten.

Tijdens de therapie gaan we daarom op de manier die het kind prettig vindt op zoek naar wat er aan de hand is en welke oplossingen daarbij kunnen horen. Het kind leert zelf met zijn klacht om te gaan door zijn eigen capaciteiten en hulpbronnen in te zetten.

Een voorbeeld

Hoe gaat de kindertherapie nu in zijn werk? Ik leg dit meestal uit aan de hand van een voorbeeld. Stel een jongen van 10 jaar heeft last van heimwee. Heimwee is een fase waar je vooral last van kan hebben rond je vierde jaar. Nu ben je 10 en je vindt het eigenlijk heel vervelend dat je er nog zo’n last van hebt. Binnenkort ga je misschien wel op schoolkamp en dan wil je niet zo’n heimwee mezelf. Want als deze jongen heimwee krijgt dan wordt hij weer helemaal vier jaar. Als vierjarige kan je nog niet zo goed denken. Samen gaan we kijken wat zijn Heimwee mezelf of heimwee deel nodig heeft. Deze jongen heeft heel veel kwaliteiten die wel 10 jaar zijn en die kunnen de heimwee mezelf helpen zodat hij er niet meer zo’n last van heeft. Deze kwaliteiten hebben we in eerdere sessies in kaart gebracht. Het autonome deel van deze jongen helpt zijn kleintje door te kijken wat deze nodig heeft om zich niet meer zo rot te voelen. Samen voelen ze zich weer fijner.

Wanneer kies je voor (gezins)therapie

Er zijn veel verschillende redenen om voor kindertherapie te kiezen. De meest voorkomende redenen vind je op de Wanneer kies je voor kindertherapie pagina op deze site.