Nelleke van Uden, Kinderpsycholoog

Mijn naam is Nelleke van Uden (1979) en ik ben zowel Kinderpsycholokinderpsycholoog Nellekeog als Kindertherapeut. Ik ben moeder van 2 zoons en in 2006 heb ik de studie Psychologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Ik ben afgestudeerd in twee richtingen van de Psychologie. De ontwikkelingspsychologie, die zich richt op de ontwikkeling van het kind en de Psychonomie, die zich richt op de informatieverwerking van onze hersenen.

Na zes jaar gezinnen begeleid te hebben in de pleegzorg wilde ik graag meer voor de kinderen zelf betekenen. De begeleiding verliep voornamelijk via de pleegouders. Zij zijn natuurlijk een onmisbare hulpbron maar ik miste een manier om op een natuurlijke ongedwongen wijze met kinderen in contact te komen. Ik ben heel benieuwd naar de wereld van kinderen en hoe zij deze beleven. Na een zoektocht, naar hoe ik deze wens vorm zou kunnen geven, kwam ik terecht bij de Nederlandse Academie voor Psychotherapie (www.academie-psychotherapie.nl). Nu heb ik mijn eigen praktijk waar bewuste open-minded en nieuwsgierige ouders komen die opzoek zijn naar professionele en laagdrempelige ondersteuning.

Mijn verhaal

In mijn kindertijd heb ik voor worstelingen gestaan zoals leerproblemen en eenzaamheid. Wat betreft de leerproblemen vond ik vooral spelling moeilijk. Ik had veel hoofdpijn en hoe hard ik ook mijn best deed ik bleef veel fouten maken. Ik wilde graag goed presteren op school omdat dit voor mij een manier was om erkenning van mijn ouders te krijgen. Ondanks mijn grote inzet slaagde ik er niet in om de dictees goed te maken. Hierdoor werd ik onzeker en was mijn aandacht vooral gefocust op de dingen die ik niet goed kon in plaats van die ik wel goed kon.

Met behulp van mijn liefdevolle ouders zijn mijn leerproblemen en hoofdpijnen buiten de reguliere wegen om goed verholpen. Mijn onzekerheid en zoektocht naar identiteit en erkenning bleven echter bestaan. Inmiddels heb ik mezelf ontwikkeld.  Ik heb me in mijn kindertijd soms best alleen gevoeld. Ik denk dat ik het heel fijn had gevonden als iemand me had begeleid zodat ik me niet grotendeels identificeerde met de dingen die ik niet zo goed kon.

Nieuwsgierig

Ik heb verschillende vormen van yoga, meditatie en andere trainingen in bewustzijn beoefend. Door nieuwsgierig naar mezelf te kijken heb ik veel dingen over mezelf ontdekt.  Ik voel me daardoor fijner, zekerder, opener en lichter. Dit gun ik kinderen ook. Ik wil graag dat kinderen blij zijn met zichzelf. Het proces naar zelfinzicht vind ik zo interessant dat ik graag anderen help om nieuwsgierig naar zichzelf te kijken.

Gelijkwaardig

Ik vind het heerlijk dat ik op gelijkwaardig niveau kan communiceren met kinderen. Het geeft me veel voldoening er echt voor kinderen te zijn en hun gedachten en gevoelens serieus te nemen. Ik vind het prachtig om de puurheid van kinderen te zien en hun wijsheid te ervaren.

Samen met mijn vriend heb ik twee zoons Ravi (2011) en Zev (2014) en wonen we  in Abcoude.